Ured: Karlovačka cesta 24 A, Zagreb
Radno vrijeme: 9:00h – 16:00h
Tel: + 385 1 580 5980
Mob: + 385 (0)92 1121 544
E-mail: info@poreznisavjetnik.hr
Pružamo usluge u vezi s popunjavanjem i predajom svih poreznih prijava.

Upis i registracija u sustav PDV-a

Upis i registracija u sustav PDV-a

Svaka osoba mora Poreznoj upravi prijaviti početak obavljanja svoje djelatnosti kao poreznog obveznika odnosno mora se prijaviti u registar obveznika PDV-a ako je vrijednost njezinih isporuka u prethodnoj godini prešla 230 tis. kuna.

Osim upisa u registar PDV-a porezni obveznici ili pravne osobe koje nisu porezni obveznici, koji obavljaju stjecanja, primaju usluge od poreznih obveznika iz drugih država za koje su obvezni platiti PDV te strani porezni obveznici koji obavljaju isporuke na području Hrvatske obvezni su ishoditi PDV ID broj i izvršiti registraciju kod Porezne uprave.     

Kod domaćih poduzetnika treba razlikovati obvezu registracije za PDV od upisa u sustav PDV-a. Ako primjerice poduzetnik nije u sustavu PDV-a ali ima stjecanje preko 77 tis. kuna obvezan je registrirati se za PDV i platiti porez kod stjecanja. Međutim, to je samo registracija. Na svoje isporuke on i dalje neće plaćati PDV. 

U vezi s stranim poduzetnicima koji se registriraju u Hrvatskoj za PDV otvara se problem za domaće poduzetnike na koji porezni broj izvršiti fakturiranje, da li PDV ID broj dobiven u HR ili onaj iz matične zemlje. U svezi s time javlja se čitav niz specifičnih situacija za čije rješavanje je uputno angažirati stručnu osobu. Uz pitanje registracije stranim poduzetnicima povezano je i pitanje kako mogu ostvariti povrat PDV-a kojeg su platili u Hrvatskoj, da li kroz obvezu registracije i podnošenje porezne prijave ili putem zahtjeva za povrat. 

Pravnim i fizičkim osobama osiguravamo stručnu pomoć u vezi s obvezom registracije za PDV i upisom u registar obveznika PDV-a. Nerezidentima (stranim poreznim obveznicima) nudimo stručnu pomoć ukoliko se u Hrvatskoj žele registrirati za PDV radi obavljanja djelatnosti ili ako za njih postoji obveza registracije. Također, nudimo i uslugu poreznog zastupanja što znači da možemo biti vaši porezni zastupnici u Hrvatskoj.  

Ukoliko ne znate trebate li se registrirati za PDV odnosno postoji li zbog neke transakcije obveza registracije ili se želite registrirati iz poslovnih razloga radi obavljanja djelatnosti ili imate druga pitanja slobodno nas kontaktirajte.    

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija