Ured: Karlovačka cesta 24 A, Zagreb
Radno vrijeme: 9:00h – 16:00h
Tel: + 385 1 580 5980
Mob: + 385 (0)92 1121 544
E-mail: info@poreznisavjetnik.hr
Našim uslugama osigurajte da porez plaćate zakonito ali u minimalnim okvirima

Oporezivanje prijenosa imovine i gospodarske cjeline

Oporezivanje prijenosa imovine i gospodarske cjeline

Poreznim obveznicima pružamo stručnu pomoć u vezi s oporezivanjem transakcija prijenosa imovine kako između pravnih tako i fizičkih osoba. Prijenos imovine može se provesti kroz prodaju imovine pri čemu se PDV treba platiti ili kao prijenos gospodarske cjeline gdje se uz zadovoljenje uvjeta PDV ne plaća, što onda ima bitno drugačiji porezni tretman.

Ovisno o tome između kojih stranaka se prijenos imovine treba provesti ovisiti će kojim porezima prijenos imovine podliježe. Je li riječ o prijenosu imovine obrta na trgovačko društvo, prijenosu između trgovačkih društava, prijenosu između obveznika poreza na dobit koji vode poslovne knjige. Sve će to utjecati na potencijalni porezni efekt, a porezna obveza može biti bitno različita. I o tome treba posebno voditi računa.

Također kod statusnih promjena (spajanja, pripajanja, odvajanja) treba posebno voditi računa na koji će se način provesti prijenos imovine jer same porezne obveze koje iz toga proizlaze mogu biti značajne jer su u načelu predmet statusnih promjena uvijek značajnije vrijednosti.   

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija